Vier bijzondere projecten uit 30 inzendingen vallen in de prijzen en winnen een KEI-Award. Voor de vierde keer belonen de KEI-Awards bijzondere initiatieven voor gezondheid en preventie in de Kempen, een organisatie van Logo (lokaal gezondheidsoverleg) Kempen.
Tijdens een grootschalig netwerkevent vanmorgen in cc 't Schaliken Herentals, in het bijzijn van 100 genodigden waaronder schepenen gezondheid, gezondheidscoördinatoren uit verschillende Kempense lokale besturen, zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijs werden vandaag de KEI-Awards uitgereikt.
Een overzicht van de 4 winnende projecten: Award voor KEI-goede samenwerking: Natuur in je buurt De Award voor ‘KEI-goede samenwerking’ beloont een nieuwe of unieke samenwerking en gaat naar het project ‘Natuur in je buurt’ van woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel in Balen.
Over het project : bij woonzorgcentrum Orelia vinden ze het erg belangrijk om de levenskwaliteit van hun bewoners positief te beïnvloeden en hen een zinvolle dagbesteding te bieden. Door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren, hebben ze een fijne bezigheid.
Dankzij het project ‘Natuur in je buurt’ werd het wandelpad achter woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast werd ook natuurdomein Keiheuvel aangesloten op de tuin van het centrum.
De tuin werd omgevormd tot een natuurlijke tuin met belevingselementen zoals een blote voetenpad, moestuinbakken, klouterstammen…. heel waardevol voor mensen met dementie.
Zintuiglijke waarneming is vaak de enige manier om te ervaren, zo worden ze zich bewust van de wereld om zich heen. Het project beïnvloedt de levenskwaliteit van de bewoners.
Zo heeft het samenzijn in de natuur een goede invloed op de gezondheid. Natuur in je buurt was een unieke samenwerking tussen het woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel, lokaal bestuur Balen en Lidwina vzw. Samen zorgden ze voor de aanleg van de tuin en wandelpaden.
Out-of-the-ROCKS Award: Mobiel skatepark met jongerenpsycholoog De ‘Out-of-the-Rocks’ Award beloont op originaliteit, een opvallende activiteit of creatief initiatief. Winnend project is het mobiel skatepark in Grobbendonk met jongerenpsycholoog.
Over het project: Het welbevinden van jongeren tijdens COVID-19 was verontrustend. Om jongeren toch een ontmoetingsplaats aan te bieden, huurde het lokaal bestuur Grobbendonk een mobiel skatepark voor de paasvakantie in 2021.
Bij gebrek aan middelbare scholen in Grobbendonk is het moeilijker voor de gemeente om jongeren te bereiken. Via het skatepark kwamen er kansen. Er werden workshops georganiseerd zoals ‘mocktails maken’ of ‘graffiti’. Een jongerenpsycholoog werd ingeschakeld en legde contacten met de jongeren, wat leeft bij hen en welke moeilijkheden ervaren ze.
Jongeren konden ook individueel terecht bij de jongerenpsycholoog. Door de aanwezigheid van een jongerenpsycholoog op het skatepark kon er zonder wachttijd, een eenmalig gesprek plaatsvinden of kon er een kortdurend traject opgezet worden.
Ook kwetsbare jongeren, die vaak moeilijker te bereiken zijn, konden op deze manier bereikt worden. Met het project zette Grobbendonk in op de aanpak die CGG (Centrum Geestelijke Gezondheid) hanteert voor vroegdetectie en interventie.
Outreachend werken is een bekend gegeven. Het samenwerken met een jongerenpsycholoog specifiek voor de doelgroep geeft een unieke meerwaarde aan het project.
In de KEI-ker Award: Team ‘Olen tegen kanker’
De ‘In de KEI-ker’ Award beloont de prestaties van een bijzonder persoon of team en werd gewonnen door het vrijwilligersteam van Olen tegen Kanker.
Over het project: Olen Tegen Kanker is nog een jonge vzw, opgericht in het najaar van 2020. De organisatie bestaat uit een algemene vergadering en een actieve werkgroep van zeven personen.
Olen Tegen Kanker vzw wil een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker met verschillende initiatieven: - organisatie van fondsenwervende activiteiten - verzamelen van nuttige informatie voor mensen uit Olen die getroffen worden door de ziekte en deze info ontsluiten - organisatie van activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten - inzetten op preventie en sensibilisering: in maart 2021 werkten ze rond de darmkankermaand.
In april en mei 2021 was het alle hens aan dek voor de actie Olen Beweegt (Tegen Kanker) en op 20 oktober 2021 hielden ze hun eerste Olense Dag tegen Kanker. De ‘In de KEI-ker Award’ wordt uitgereikt aan het enthousiast en actief team van vrijwilligers van Olen Tegen Kanker.
Ook in drukke coronatijden brachten zij via ludieke en informatieve acties het thema kanker onder de aandacht. Vrijwilligers zijn een belangrijke steun in onze samenleving.
‘Iedereen erbij’ KEI-Award: Warme William Wandelingen
De ‘Iedereen erbij’ KEI-Award zet het meest toegankelijke evenement in de kijker. Het project wil alle drempels wegwerken, iedereen bereiken. Winnend project zijn de ‘Warme William Wandelingen’ in Beerse.
Over het project: De jeugdraad van Beerse - Vlimmeren organiseerde 3 Warme William Wandelingen. Spiegelwandeling Deze wandeling richtte zich op het versterken van je eigen mentaal welzijn. Met opdrachtjes en vragen stond je even stil bij wat echt belangrijk is voor jou.
Warme William Wandeling Leer echt luisteren zoals Warme William. De cartoons onderweg leerden hoe je het beste kan luisteren. Wat luisteren voor jou echt betekent, dat kwam je te weten aan de hand van slimme vragen. Babbelroute Stop alle smartphones weg en neem de tijd om eens echt in dialoog te gaan met elkaar.
De wandeling voorzag genoeg vragen die een gesprek vormgeven. Een handige tip was om eerst even na te denken voor je begint te praten. Heel wat gezinnen, kinderen en jongeren deden één of meer wandelingen. Er kwam veel positieve feedback vanuit de gezinnen.
De sociale dienst nodigde hun cliënten uit om mee te wandelen en zorgde voor een vertaling van de wandelingen voor mensen met een andere moedertaal. Jeugdbewegingen stonden mee in voor controle en onderhoud van de bordjes en wegwijzers.
Van links naar rechts op de foto: Jeugdraad Beerse, Lokaal bestuur Grobbendonk, Woonzorgcentrum Orelia en het team van Olen tegen Kanker/ NNieuws.